18 de març, 2022

VIURE A MART I MAQUETES D'ESPANYA, REPTES FINALS 18.03.2022

Benvolgudes famílies,

Després d'uns dies de descans, hem carregat motors i ens hem posat a la recta final dels nostres dos projectes.

A la conquesta de l'espai, la Ivet va fer-li una petita entrevista al seu tiet, i ens va explicar que va construir un xip pel robot Curiosity que mesura el vent a la superfície de Mart. Per què? Resulta que els sensors de la Terra a Mart no funcionen perquè l'atmosfera marciana té poca densitat.

El funcionament del sensor és el següent, detallat amb vocabulari senzill: aquest s'escalfa i quan li dona el vent, es refreda i així se sap d'on ve el vent. La Ivet va fer l'exemple amb el dit. 


La Joina també va voler exposar unes curiositats del planeta Mart molt interessants i que ens ajuden en aquesta etapa final del projecte.


Ens queda fer la posada en comú de totes les notícies resumides i els esquemes fets i presentar-vos el resultat en la propera entrada de blog.Ja us avancem moltes dades de Mart que són interessants i necessàries per finalitzar el nostre repte:

  • Sabíeu que MART és aproximadament la meitat en mida de la Terra i que si li traiem l’aigua, són pràcticament iguals?
  • 1 dia a Mart dura 24 hores i 40 minuts i un any marcià són 687 dies amb una primavera i estiu més llargs i una tardor i hivern més curts.
  • La temperatura mitjana a Mart és de -63 ºC

→ fa molt de fred i s’ha de portar una roba especial!

Dins l’escafandre respirem oxigen, però també CO₂ i això és negatiu.

  • Hi ha molta radiació còsmica a Mart perquè no hi ha protecció com a la Terra

→no és bo pels ossos i músculs, ni per a la pell, etc.

  • Destaquen aquests fenòmens meteorològics: vents molt forts amb grans tempestes de pols.
  • La gravetat: és molt menor. Som més lleugers, pesem menys.
  • El paisatge és semblant al Desert d’Atacama (Xile) i l'Olympus Mons és la muntanya més alta del sistema solar (24.000 m, aproximadament 3 vegades l’Everest).

  • Aliments: plantar és molt complicat perquè el terra no és fèrtil.

Al projecte "Trip to Spain", pràcticament ja hem arribat a la seva finalització. Després de treballar la hidrografia d'Espanya, per fi va arribar el moment de realitzar la maqueta.  Abans, però, vam fer la prova d'avaluació d'aquest repte.

Per iniciar la maqueta primer vam haver de situar les unitats de relleu i els rius d'Espanya més importants i llavors traslladar-ho amb plastilina segons altitud i lloc. Com veieu, anem progressant molt bé!

La pròxima setmana segur que les acabem i us les podrem ensenyar totes per grups!! 


A l’assignatura d’Anglès vam aprofitar la festivitat de St. Patrick’s Day per lluir els colors verds típics i aprendre una miqueta més sobre aquesta celebració i Irlanda. També hem realitzat dos tallers molt interessants, un sobre les "Xarxes socials" i l'altre és "Stop al Bullying". Hem invertit hores del nostre projecte, però ha valgut la pena i aquí us volem deixar algunes fotos.
La Martina ens continua informant sobre les trobades del CIM, Consell Infantil Municipal. La temàtica d'aquest curs recordem que és l'assetjament i estem tots molt involucrats i tenim un panell de propostes que ella traslladarà als altres representants de Santa Perpètua.


Aquest vídeo ens ha tocat la fibra i volem deixar l'enllaç per mirar-lo a casa tranquil·lament.

L'ASSETJAMENT

Pel dimarts 22 de març tenim un Kahoot sobre fraccions amb aquest

Game PIN: 06948511

 

Aquí donem per acabat el resum del nostre blog i us desitgem molta salut i vitalitat.

Garbí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.